31 May 2009

Gunes Kusagi, Sponsorluk, Ilkelerimiz ve Coca-Cola

Coca- Cola destekli bir fon olan Hayata Artı fonundan, bizim de dahil olduğumuz Güneş Kuşağı (Solar Generation) ağı için sponsorluk bulunması tartışılıyor şu günlerde. Marullar olarak; insan hakları, küresel ısınma, su ve gıda egemenliği gibi alanlarda çalışıyor olmamızdan dolayı, bu konuya şüpheyle ile yaklaşıyoruz. Bizim görüş ve duruşumuzu belirleyen temel argümanlar aşağıda... [Kaynakları yazının sonuna ekledik.]

  1. Küresel ısınma dolayısıyla susuzlukla karşı karşıya kaldığımız şu günlerde Coca-Cola Başkan Yardımcısı Jeff Seabright yıllık ortalama 300 milyar litre su tükettiklerini açıkladı. Bu rakam sadece mamullerini üretirken kullandıkları su miktarıdır. Dolum tesislerinin atıkları ise suyu kirletmektedir. Örneğin Hindistan’da her bir Coca Cola tesisi, günde 1-2 milyon litre su çekiyor. Her tesisin 1-2 milyon litre su çektiği ve toplamda 90 tesis olduğu göz önüne alındığında, günlük su çekme miktarının 90 ila 180 milyon litre arasındadır. Bu miktar, milyonlarca insanın günlük su ihtiyacını karşılayabilir. Her bir litre gazlı içecek, 10 litre suyu kirletmekte ve kullanılamaz hale getirmektedir.

  2. Ayrıca üretim sırasında ortaya çıkan zehirli çamurun da yüksek miktarlarda kurşun ve kadmiyum içerdiği tespit edilmiştir. (Kirlilik Denetleme Kurulu, Kerala, Tehlike Merkezi). Kadmiyuma uzun süreli maruz kalmak, böbrek yetmezliği, kemiklerde, karaciğerde ve kanda hasar oluşması gibi etkiler yaratma potansiyeline sahiptir. Kurşun ise merkezi sinir sistemini, böbrekleri, kanı ve dolaşım sistemini etkilemektedir. Bu durum bölgede yaşayan halkın sağlığını tehdit etmektedir ve insan hakları ihlalidir.

  3. Bunun dışında Coca Cola hemen her büyük ilimizde bulunan dolum tesislerinde kuyulardan (yani yer altı sularımızdan) çekilen su, bir takım saflaştırma teknikleri (reverse osmosis) uygulanarak “Turkuaz sofra içeceği” ismiyle ambalajlanıp bize sunuluyor. Doğal kaynak suyunun daha yararlı olduğunu anlatma ihtiyacı bile hissetmiyorum. Ama yer altı sularımızın bizim için ne kadar önemli olduğunun vurgusunu yapmakta yarar var.

  4. Kolombiya Yiyecek ve İçecek İşçileri Sendikası, 8 üyesinin şirket (coca-cola) tarafından öldürüldüğünü, şirketin Guatemala, Türkiye, Venezuella gibi ülkelerde suç örgütleriyle ilişkide olduğunu belirtiyor.

  5. Gazze’de ise yüzlerce Filistinli’yi sivil, kadın, çocuk fark etmeksizin katleden, okulları, hastaneleri ve evleri yerle bir eden İsrail ordusunun en büyük finans kaynağı Coca Cola firmasıdır. Coca Cola’yı her içtiğinizde, aynı zamanda İsrail ordusuna bomba temin ediyorsunuz. Şirketin elde ettiği karın %50si, insan haklarını hiçe sayıp Filistin halkını katleden İsrail ordusuna aktarılmaktadır. Coca Cola’nın yaptığı reklamlardan birinde aynen şöyle deniliyor: Coca Cola iç, İsrail’i destekle. Amerikan ürünlerini destekleyerek, İsrail’e destek verin’.

Uzun lafın kısası biz, bu fona başvurulmasını yanlış buluyoruz ve Güneş Kuşağı ağına dahil olan diğer arkadaşlarımızı da bu konuda hassasiyet göstermeleri için uyarmamız gerektiğine inanıyoruz.

Kaynaklar

http://www.hrw.org/en/search/apachesolr_search/coca+cola

http://bianet.org/bianet/emek/65342-coca-cola-ve-rockn-cokea-boykot-cagrisi

http://bianet.org/bianet/toplum/26216-cola-yalnizca-kola-degil

http://www.megahaber.net/etiket/boykot

http://www.derkenar.com/mim/turkuaz

http://www.bilimart.com/biyoloji/2008/02/coca-cola-pepsi-ve-gida-guvenligi-politikalari

http://www.ekolojistler.org/gdolu-gidalardan-kacinmanin-yollari-cev.-dunya-atay.html