8 Nis 2009

Ekolojik Karnaval Basin Bulteni + Program

İletişim:
tel:
e-mail: marultoplulugu@gmail.com
web: marullar.blogspot.com


EKOLOJİK KARNAVAL BAŞLIYOR!

“Marul”lar tarafından düzenlenecek olan sürdürülebilir yaşam konulu Ekolojik Karnaval 13 – 17 Nisan tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde…

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü(BUSOS) bünyesinde bir buçuk yıldır çalışmalarını sürdürmekte olan “Marul” takımı bu yıl ilk kez 13 – 17 Nisan tarihleri arasında sürdürülebilir yaşam konulu “Ekolojik Karnaval”ı düzenliyor. Karnaval, 13 Nisan Pazartesi günü 17:00’de Kuzey Kampüs’ten başlayıp Güney Meydan’a kadar sürecek olan karnaval yürüyüşü ile başlayıp tüm hafta boyunca çeşitli etkinliklerle devam edecek.

İklim değişimini durdurmak, küresel gıda demokrasisi oluşturmak, suya erişimin ayrıcalık değil hak olması yani sürdürülebilir yaşam için düzenlenen “Ekolojik Karnaval”, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te, Güney Meydan’da (Üstün Ergüder Meydanı) gerçekleşecek. Karnaval etkinlikleri kısaca şöyle özetlenebilir:
Salı gününden başlayarak, Takas Pazarı masamıza, kullanmadığınız eşyalarınızı getirip işinize yarayacağını düşündüğünüz ve beğendiğiniz bir eşyayla takas edebilirsiniz. Ayrıca hafta boyunca Genç Yeşiller endüstriyel hayvancılığa karşı etkinliklerle standımızda olacaklar.

13 Nisan Pazartesi
16:50 Karnaval yürüyüşü: Karnavalın açılış etkinliğinde, Sambistanbul’un (www.sambistanbul.com) eşliğinde, okulun Kuzey Kampüsü’nden başlayıp, tüm etkinliklerimizin gerçekleşeceği Güney Meydan’a yürüyeceğiz ve karnavalın başladığını tüm okula duyuracağız.
17:30 Çalgı ve Eğlence: Sambistanbul (www.sambistanbul.com) sanatçılarının katılımıyla, açılış etkinliğimiz Güney Kampüs’te devam edecek.
20:00 Film gösterimi – Corporation (Şirket): Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi’nin (www.surdurulebiliryasam.org) düzenlediği film festivalinin filmlerinden olan Corporation filmini, açık hava gösterimi olarak Güney Meydan’da izleyeceğiz.
14 Nisan Salı
15:00 Sohbet – Ya Sürdürülebilirlik Ya Kalkınma: Ümit Şahin’in konuşmacı olarak katılacağı karnavalda, sürdürülebilir kalkınma kavramının tarihsel temellerini ve eleştirisini tartışacağız.
17:15 Çalgı üretme atölyesi: Hangar Çalgıcıları’nın gerçekleştireceği etkinlikte, etraftan toplayacağımız kullanılmayan malzemelerden ve çöplerden çalgı üreteceğiz.
18:30 Konser – Kara Güneş: Güney Meydan’da Kara Güneş (www.karagunes.com), elektrikli ses sistemi kullanmaksızın bir konser verecek
20:00 Film gösterimi – Thirst (Susuzluk) : Bolivya, Hindistan ve ABD’de su özelleştirmelerine karşı yürütülen mücadelenin anlatıldığı filmi, Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi’nin (www.surdurulebiliryasam.org) desteğiyle, yine güney çimlerde göstereceğiz.
15 Nisan Çarşamba
12:30 Ot var mı, ot? – Ot toplama atölyesi: İmece Evi’nin (www.imeceevi.org) katılımıyla gerçekleşecek etkinlikte, kampüsün korusunda ot avına çıkacağız. Yenilebilir ve faydalı otları toplayıp yemek pişireceğiz.
14:30 Doğal Deterjan atölyesi: İmece Evi (www.imeceevi.org) gönüllüleri, şehirde sürdürülebilir yaşam pratiklerine dair sohbetler gerçekleştirecekler. Atölyede, kül suyundan deterjan üretiminden ekolojik sabun yapımına kadar birçok etkinlik anlatılacak ve uygulanacak.
15:00 Fikri Mülkiyet Hakları Kime Hizmet Eder?: Boğaziçi Üniversitesi Bilim Kulübü’nün Bilim Günleri kapsamında, Bilgi Üniversitesi’nden Chris Stephenson, bilişim teknolojileri üzerine yoğunlaşarak fikri mülkiyet haklarına dair bir konuşma gerçekleştirecek. (Etkinlik, Kuzey Kampüs’teki Turgut Noyan Salonu’nda olacak.)
16:00 Yoga: Cihangir Yoga’dan Andrew Zionts’un eşliğinde, güney çimlerde yoga yapacağız.
17:30 Tüketmeme atölyesi: Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Kulübü üyelerinin gerçekleştireceği etkinlikte, kullanılmayan malzemelerden işimize yarayacak eşyalar üretmenin pratik yollarını öğreneceğiz ve atölye esnasında uygulayacağız.
20:00 Film gösterimi – Tambogrande: Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi’nin (www.surdurulebiliryasam.org) film festivalinde göstermiş oldukları filmde, Peru halkının, kurulması planlanan altın madenine karşı yürüttüğü direniş anlatılıyor.
16 Nisan Perşembe
12:00 Yemek atölyesi:
Slowfood Gençlik Gıda Hareketi aşçılarının katılımıyla, Güney Meydan’ın orta yerinde, fast food kültürüne karşı sohbet eşliğinde, birlikte çeşitli soslar ve yemekler yapacağız ve yiyeceğiz.
15:30 Açık ders – Gıda Egemenliği: Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Zafer Yenal ve Çiftçi-Sen başkanı Abdullah Aysu’nun katılımıyla, gıda egemenliği ve çiftçi mücadelelerine dair, herkesin katılımına açık bir ders gerçekleşecek.
17:15 Ritim atölyesi: Hangar Çalgıcıları’nın katılımıyla gerçekleşecek etkinlikte, Salı günkü atölyede üretilen çalgılar kullanılacak.
17 Nisan Cuma
Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Kulübü ve Çiftçi-Sen’in gerçekleştireceği bir dizi etkinlikle, Dünya Çiftçi Mücadeleleri Günü kutlanacak.

Ayrıca, Solar Generation ağının bir parçası olan Marul takımı, karnaval boyunca Güneş Kafe’de ikramda bulunacak.

Sürdürülebilir yaşamla ilgilenen herkesi karnavalımıza bekliyoruz.



MaRuL Kimdir?
Marullar olarak, ekoloji sorunlarına dair savunuculuk yapmak amacıyla 2006 yılında bir araya geldik ve kendimizi şu şekilde tarif ediyoruz:
Marul: lactuca sativa activistus Kampus içinde ekolojist savunuculuk yapan, kampanyalar üreten ve bu kampanyaları örgütleyen takım. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına, enerji verimliliğine, ekolojik tarıma ve su hakkına taraf olmasıyla bilinir. İnsan faaliyetleri tarafından değiştirilmeyen iklimi sever, haftalık olarak mahsul verir, BUSOS kulüp odasında yetişir.

1 yorum:

celal özbek dedi ki...

çok iyi tebrikler, seneye anadoludan organik tarımla uğraşan çiftçi arkadaşları da görmek istiyoruz. özledik domatesi kardeşim