12 Nis 2010


“ADİL GIDA ADİL YAŞAM!”

2. EKOLOJİK KARNAVAL BAŞLIYOR!

“Marul”lar tarafından 12- 15 Nisan Tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenecek olan Ekolojik Karnaval’ın bu seneki teması “Gıda Güvenliği”...

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü(BUSOS) bünyesinde üç yıldır çalışmalarını sürdürmekte olan “Marul” takımı bu yıl ikinci kez 12 – 15 Nisan tarihleri arasında “Adil Gıda Adil Yaşam” sloganıyla gıda güvenliği konulu “2. Ekolojik Karnaval”ı düzenliyor. Karnaval, 12 Nisan Pazartesi günü 17:00’de Kuzey Kampüs’ten başlayıp Güney Meydan’a kadar sürecek olankarnaval yürüyüşü ile başlayıp tüm hafta boyunca çeşitli etkinliklerle devam edecek.

İklim değişimini durdurmak, küresel gıda demokrasisi oluşturmak, suya erişimin ayrıcalık değil hak olması yani sürdürülebilir yaşam için çalışan “Marul” grubu tarafından düzenlenen ve bu seneki teması “Gıda Güvenliği” olan “Ekolojik Karnaval”, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te, Güney Meydan’da (Üstün Ergüder Meydanı) gerçekleşecek. Karnaval etkinlikleri kısaca şöyle özetlenebilir:

12 Nisan Pazartesi

16:50 Karnaval yürüyüşü: Karnavalın açılış etkinliğinde, okulun Kuzey Kampüsü’nden başlayıp, tüm etkinliklerimizin gerçekleşeceği Güney Meydan’a yürüyeceğiz ve karnavalın

başladığını tüm okula duyuracağız.

13 Nisan Salı

11:00- 17:00 Tohum Sergisi: Gün boyu Güney Meydan’da sürdürülebilir yöntemlerle üretilmiş ve tarımı yine sürdürülebilir yöntemlerle devam ettirilen tohumlar sergisi olacak. Aynı zamanda Tracy Lord ile bu tohumlar ve yöntemler hakkında sohbet etme şansı olacak.

11:00 Yemek Atölyesi: Slowfood Gençlik Gıda Hareketi (http://slowfoodgenclik.wordpress.com/) aşçılarının katılımıyla, Güney Meydan’ın orta yerinde, fast food kültürüne karşı birlikte çeşitli soslar ve yemekler yapacağız ve yiyeceğiz.

14:30 Film Gösterimi- Sacred Seeds( Kutsal Tohumlar): Slow Food Gençlik Hareketi’nin etkinlikleri çerçevesinde Kutsal Tohumlar belgeseli gösterilecek ve topluluk ile söyleşi gerçekleştirilecek. Kutsal Tohumlar, patates ve yakon üreten Andlı çiftçilerin unutulmaya yüz tutmuş atalık tohumlarını kurtarma mücadelerinin hikayesini anlatıyor. Bu tohumlar binlerce yıldır atalarını beslerken aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin ve gıda güvenliğinin de garantisi olmuştur.

17:00 Söyleşi- Her Şeyi ile GDO: İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol ile Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar hakkında her şeyi konuşacağız.

18:30 Konser – Viya: Güney Meydan’da Viya (http://www.myspace.com/viyaband) herhangi bir elektrikli sistem kullanmadan bir konser verecek.

14 Nisan Çarşamba

12:00 Doğal Deterjan Atölyesi: İmece Evi’nin (www.imeceevi.org) gerçekleştireceği atölye de külden kendi deterjanımızı nasıl yapabilirizi uygulamalı olarak göreceğiz.

13:00- 15:00 Ot Toplamaca ve Yemek Atölyesi: Yine İmece Evi’nin katılımıyla kampüsün korusunda çıktığımız ot avı sonrasında faydalı otları öğrenip onlardan salata yapacağız. Daha sonra da İmece Evi’nin organik ikramlarıyla birleşen salatalarımız eşliğinde gıda egemenliğinde kendine yetmenin öneminden bahsedeceğiz.

15:00 Şehirde Permakültür: Şehirde Sürdürülebilir Bir Yaşama İlk Adımları Atalım: Andrew Zionts şehirde permakültür ve sürdürülebilir yaşama atılabilecek adımlara dair pek çok nokta hakkında bir anlatı gerçekleştirecek.

17:00 Film Gösterimi- Yerkürenin Bahçıvanı (Global Gardener): Bill Mollison pratik bir vizyonerdir. Yaklaşık yirmi yıldır dünyayı dolaşmış ve kendi geliştirdiği sürdürülebilir tarım yöntemi olan permakültürü tanıtmaya çalışmıştır. Yerkürenin Bahçıvanı yarımşar saatlik dört bölüm halinde hazırlanmıştır. Tropikal bölgeler: Mollison sistemin ana ilkelerini açıklıyor ve Avustralya, Hindistan ve Zimbabwe'den örnekler veriyor. Kurak alanlar: Arizona, Botswana ve Avustralya'da çölleşmeye çözümler. Serin İklimler: Avrupa, Tazmanya, Washington eyaletindeki San Juan Adaları. Kentsel bölgeler: New York Şehri ve Harare, Zimbabwe'den örnekler

15 Nisan Perşembe

15:00 Söyleşi- Türkiye’de ve Dünyada Çiftçi Hareketleri: Çiftçi- Sen’den Hasan Cengiz Yazar 17 Nisan Dünya Çiftçi Mücadeleri Günü öncesinde Türkiye’den ve Dünyadan örnekler ile çiftçi mücadelesi ve çiftçi hareketlerinden bahsedecek.

17:00 Film Gösterimi- Gıda AŞ (Food Inc.): Amerika gıda endüstrisini ve şirketleri ağır bir şekilde eleştiren Robert Kanner belgeseli. (http://www.foodincmovie.com/)

18:30 Konser- Iya Waves: Güney Meydan’da Iya Waves (http://www.myspace.com/iyawaves) herhangi bir elektrikli sistem kullanmadan bir kapanış konseri verecek.

Ayrıca, Salı gününden başlayarak, Takas Pazarı masamıza, kullanmadığınız eşyalarınızı getirip işinize yarayacağını düşündüğünüz ve beğendiğiniz bir eşyayla takas edebilirsiniz.

Aynı zamanda Dünya Ciftçi Mücadeleleri Günü olan 17 Nisan için bir ekoçiftlik gezisi planlıyoruz. İlgilenenler standımızdan bilgi alabilirler.

Sürdürülebilir yaşamla ilgilenen herkesi karnavalımıza bekliyoruz.

Hiç yorum yok: